Gastronomiczne
kółko zainteresowań
Realizowane w ramach zajęć szkolnych komplementarnych z projektem inwestycyjnym dot. rozwoju infrastruktury szkolnictwa zawodowego:
Zajęcia kółka gastronomicznego, realizowane w ramach projektu „Poprawa efektywności kształcenia zawodowego w Powiecie Lublinieckim – poprawa jakości i elastyczności kształcenia zawodowego poprzez przebudowę, remont oraz doposażenie pracowni kształcenia zawodowego” Przeznaczone dla wszystkich uczniów szkoły branżowej I i II stopnia Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego w Lublińcu, kształcących się w zawodzie kucharz oraz technik żywienia i usług gastronomicznych.
Kwiecień / Maj 2024
Luty / Marzec 2024
2024.02.21 Pating - aranżacja potraw na talerzu
Styczeń 2024
Grudzień 2023
Potrawy wigilijne
W dniu 20.12.2023 w ramach ,"Gastronomicznego Kółka Zainteresowań" odbyły się kolejne zajęcia tym razem tematem naszych zajęć były "Potrawy wigilijne”.
Uczniowie mieli nie lada wyzwanie, każda grupa miała przygotować danie wigilijne a jakie?
Barszczyk z uszkami
Morszczuk smażony z ziemniakami puree i surówką z kiszonej kapusty
Kapustę z pieczarkami
Kompot z suszu
Makówki
Moczkę
Początki były trudne ,ale potem każda grupa wspaniale wywiązała się z
powierzonych zadań. Przygotowując potrawy korzystaliśmy z nowoczesnego wyposażenia naszej Pracowni Gastronomicznej.
Szafki chłodnicze świetnie się sprawdziły w przechowywaniu produktów potrzebnych nam do wykonania zadania ,szczególnie do ryb, które wcześniej były obtoczone w ziołach i przyprawach i tak przygotowane musiały poczekać do następnego dnia, ale również do wykonania galaretkowych ozdób do ciasteczek.
Ryby smażyliśmy oczywiście w piecu konwekcyjno – parowym. Największe zainteresowanie wzbudziła "Moczka” – wigilijny deser na bazie
specjalnego piernika ,suszonych owoców i bakalii. Nikt z uczniów nie znał tej
potrawy. Dodatkowo uczniowie wykonali ciasteczka z motywami świątecznymi z galaretki podstawą których były herbatniki ,Nutella i galaretkowe ozdoby.
Uczniowie przygotowali odświętnie stół i pięknie podali samodzielnie wykonane dania.
Zasiedliśmy do wspólnej Wigilijnej wieczerzy w miłej atmosferze delektowaliśmy się wspaniałymi potrawami i rozmawialiśmy o tradycjach w naszych domach związanych z przygotowaniem Wigilijnych potraw.