oddział wielozawodowy
Kwalifikacja uzyskiwana w wyniku kształcenia:
K.1 Produkcja wyrobów piekarskich SPC.03
Egzamin zawodowy uczniowie zdają po ukończeniu trzeciej klasy w Cechu Rzemiosł.
Nauka trwa 3 lata. W szkole odbywają się zajęcia teoretyczne z przedmiotów ogólnokształcących natomiast z przedmiotów teoretycznych zawodowych na miesięcznych kursach dokształcających. Praktyczna nauka zawodu realizowana jest u pracodawcy w wybranych przez siebie zakładach i punktach piekarniczych. Językiem obcym jest język angielski. Wymagane są badania lekarza medycyny pracy. Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie piekarz powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych: 1) przygotowywania surowców do produkcji wyrobów piekarskich; 2) sporządzania półproduktów piekarskich; 3) dzielenia ciasta i kształtowania kęsów na wyroby piekarskie; 4) przeprowadzania rozrostu oraz wypieku pieczywa; 5) obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji wyrobów piekarskich. Piekarz jest to pracownik, który wytwarza różnego rodzaju pieczywo: chleb, bułki, rogale, itp. Głównym zadaniem tego pracownika jest: wyprodukowanie pieczywa z mąki, wody i drożdży z dodatkiem soli i mikrododatków - zgodnie z recepturą. Poza tym piekarz obsługuje i czyści maszyny, urządzenia, piece oraz aparatury kontrolno - pomiarowe. Osoba na tym stanowisku musi mieć dobrą ogólną wydolność fizyczną oraz sprawność zmysłu smaku i węchu. Przeciwwskazaniem do wykonywania tego zawodu są alergie i choroby skóry, padaczka. Osoba na tym stanowisku powinna cechować się, m.in.: dokładnością, cierpliwością, umiejętnością współdziałania z innymi pracownikami oraz sprawnością sensoryczną niezbędną do oceny surowców i wyrobu gotowego, a także umiejętnością oceny organoleptycznej na każdym etapie produkcji. Miejscem pracy piekarza są: wszystkie piekarnie, hale produkcyjne, magazyny wyrobów gotowych.