Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia w pięcioletnim technikum
(na podbudowie szkoły podstawowej)K.1 Przygotowanie i wydawanie dań HGT.02
K.2 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych HGT.12
egzamin zawodowy potwierdzający pierwszą kwalifikację odbywa się pod koniec trzeciej klasy
egzamin zawodowy potwierdzający drugą kwalifikację odbywa się pod koniec pierwszego półrocza klasy piątej
Praktyki zawodowe uczniowie odbywają w podmiocie zapewniającym rzeczywiste warunki pracy właściwe dla danego zawodu w wymiarze 8 tygodni (280 godzin) w klasie trzeciej i czwartej.
Wszystkie zajęcia teoretyczne z przedmiotów ogólnokształcących i zawodowych oraz kształcenie praktyczne odbywają się na terenie szkoły w dobrze wyposażonych klasopracowniach oraz w nowoczesnej pracowni gastronomicznej i pracowni technologii żywienia. Językiem obcym jest język angielski i niemiecki. Wymagane są badania lekarza medycyny pracy.
Technik żywienia i usług gastronomicznych jest przygotowany do sporządzania potraw i napojów. Posiada te same umiejętności, które potrzebne są w pracy kucharza. Ponadto wykonuje zadania zawodowe związane z planowaniem i ocenianiem żywienia, organizowaniem i wykonywaniem usług. W czasie swojej pracy przyjmuje surowce, półprodukty, organizuje proces magazynowania i zabezpieczania przed zepsuciem. Ocenia surowce, półprodukty i potrawy gotowe korzystając z oceny organoleptycznej. Przeprowadza obróbkę wstępną i cieplną zgodnie z zasadami. Rozróżnia zmiany pozytywne i negatywne zachodzące w żywności podczas przechowywania, obróbki wstępnej i cieplnej. Kontroluje etapy procesu technologicznego poprzez racjonalną gospodarkę surowcami i przestrzega zasad gospodarki odpadkami. Opracowuje nowe receptury na potrawy i napoje, wdraża je do produkcji. W swoich działaniach stosuje systemy zapewniające jakość i bezpieczeństwo zdrowotne żywności. Posługuje się nowoczesnym sprzętem i urządzeniami, które ułatwiają realizację zadań zawodowych. Planuje i ocenia jadłospisy. Oblicza wartość odżywczą i energetyczną potraw, posiłków. Układa menu codzienne, okolicznościowe i na przyjęcia. Organizuje proces produkcyjny w zakładzie gastronomicznym. Korzysta z programów komputerowych, które ułatwiają planowanie i rozliczanie działalności zakładu. Przedstawia ofertę usług gastronomicznych. Swoje zadania zawodowe wykonuje w macierzystym zakładzie lub oferuje usługi cateringowe. Przestrzega zasad racjonalnego żywienia. Stosuje nowe trendy w żywieniu, stale się kształci. Jest otwarty na nowości i kreatywny w działaniu poprzez nowoczesne dekoracje potraw, aranżację stołów i sal. Potrafi pracować pod presją czasu, współpracować w zespole i zarządzać zasobami ludzkimi. Miejscem pracy technika żywienia i usług gastronomicznych są zakłady gastronomiczne typu zamkniętego i otwartego. Może również prowadzić własną działalność gospodarczą.