oddział wielozawodowy
Kwalifikacja uzyskiwana w wyniku kształcenia:
K.1 Produkcja przetworów mięsnych i tłuszczowych SPC.04. Językiem obcym jest język angielski. Wymagane są badania lekarza medycyny pracy.
Egzamin zawodowy uczniowie zdają po ukończeniu trzeciej klasy w Cechu Rzemiosł.
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie przetwórca mięsa powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
dokonywania rozbioru tusz zwierząt rzeźnych oraz wykrawania mięsa;
magazynowania i przygotowywania mięsa do dystrybucji;
obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych w przetwórstwie mięsa;
wykonywania prac związanych z produkcją przetworów mięsnych i tłuszczowych;
magazynowania i przygotowywania przetworów mięsnych i tłuszczowych do dystrybucji.
Zdobyte umiejętności – absolwent nauczy się: pozna zasady uboju zwierząt oraz rozbiórki poubojowej, nauczy się trudnej sztuki rozbioru tusz, pozna metody utrwalania mięsa i wędlin, pozna rodzaje wędlin i wyrobów występujących w kuchni polskiej i kuchniach innych narodów, dowie się jak założyć i prowadzić własny zakład przetwórstwa mięsnego i jak być w tym lepszy od konkurencji, nauczy się obsługi maszyn i urządzeń wykorzystywanych w procesie wyrobu wędlin, dowie się, jak wykorzystywać receptury wędlin, nauczy się rozpoznawać cechy ras i typy użytkowych zwierząt rzeźnych oraz ich klasyfikowania i określania rodzajów mięsa i przetworów mięsnych, pozna nowoczesne techniki pakowania wyrobów wędliniarskich oraz ich przechowywania. Możliwości zatrudnienia: zakłady mięsne, hipermarkety posiadające własny dział rozbioru mięsa i produkcji wędlin, punkty zbytu mięsa i jego przetworów, założenie własnej działalności gospodarczej.