oddział dla niesłyszących*
*oddział dla uczniów z niepełnosprawnością słuchową, ruchową i autyzmemKwalifikacja uzyskiwana w wyniku kształcenia:
K.1 Przygotowywanie i wydawanie dań HGT.02
Egzamin zawodowy uczniowie zdają po ukończeniu trzeciej klasy.
Egzamin zawodowy uczniowie zdają po ukończeniu trzeciej klasy.
Nauka trwa 3 lata. Wszystkie zajęcia teoretyczne z przedmiotów ogólnokształcących i zawodowych oraz kształcenie praktyczne odbywają się na terenie szkoły w dobrze wyposażonych klasopracowniach oraz w nowoczesnej pracowni gastronomicznej i pracowni technologii żywienia. Językiem obcym jest język angielski. Wymagane są badania lekarza medycyny pracy.
Uczeń ma możliwość kształcenia w Branżowej Szkole II stopnia zdobywając drugą kwalifikację HGT.12 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych oraz uzyskania wykształcenia średniego lub średniego branżowego z możliwością przystąpienia do matury.
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie kucharz powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
przechowywania żywności;
sporządzania potraw i napojów;
wykonywania czynności związanych z ekspedycją potraw i napojów.
Kucharz jest osobą zajmującą się przygotowywaniem potraw pochodzących z różnych stron świata, jak również dań dostosowanych do indywidualnych okoliczności i wymagań klientów. Posiada wiedzę odnośnie różnych kultur kulinarnych, właściwego stosowania produktów spożywczych, odpowiedniego łączenia składników, jak również stosownego serwowania potraw, deserów, napojów i dodatków. Poza samym przygotowywaniem dań, do kucharza należy podanie ich w jak najbardziej atrakcyjnej i wyszukanej formie. Wykonując swoje zadania zawodowe dba o właściwe bezpieczeństwo zdrowotne sporządzanych potraw i napojów, przestrzegając procedur obowiązujących w gastronomii. Przestrzega także zasad racjonalnego żywienia. Stale aktualizuje swoją wiedzę i doskonali umiejętności zawodowe szczególnie w zakresie towaroznawstwa żywności i nowych technologii stosowanych w gastronomii. Miejscem pracy kucharza najczęściej są zakłady gastronomiczne typu otwartego i zamkniętego, w tym restauracje hotelowe i gastronomia sieciowa oraz firmy cateringowe, ale również gastronomia na statkach lub w innych środkach transportu.
oddział wielozawodowy
Kwalifikacja uzyskiwana w wyniku kształcenia:
K.1 Przygotowywanie i wydawanie dań HGT.02
Egzamin zawodowy uczniowie zdają po ukończeniu trzeciej klasy.
Nauka trwa 3 lata. W szkole odbywają się zajęcia teoretyczne z przedmiotów ogólnokształcących natomiast z przedmiotów teoretycznych zawodowych na miesięcznych kursach dokształcających. Praktyczna nauka zawodu realizowana jest u pracodawcy w wybranych przez siebie punktach gastronomicznych. Językiem obcym jest język angielski. Wymagane są badania lekarza medycyny pracy.
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie kucharz powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
przechowywania żywności;
sporządzania potraw i napojów;
wykonywania czynności związanych z ekspedycją potraw i napojów.
Kucharz jest osobą zajmującą się przygotowywaniem potraw pochodzących z różnych stron świata, jak również dań dostosowanych do indywidualnych okoliczności i wymagań klientów. Posiada wiedzę odnośnie różnych kultur kulinarnych, właściwego stosowania produktów spożywczych, odpowiedniego łączenia składników, jak również stosownego serwowania potraw, deserów, napojów i dodatków. Poza samym przygotowywaniem dań, do kucharza należy podanie ich w jak najbardziej atrakcyjnej i wyszukanej formie. Wykonując swoje zadania zawodowe dba o właściwe bezpieczeństwo zdrowotne sporządzanych potraw i napojów, przestrzegając procedur obowiązujących w gastronomii. Przestrzega także zasad racjonalnego żywienia. Stale aktualizuje swoją wiedzę i doskonali umiejętności zawodowe szczególnie w zakresie towaroznawstwa żywności i nowych technologii stosowanych w gastronomii. Miejscem pracy kucharza najczęściej są zakłady gastronomiczne typu otwartego i zamkniętego, w tym restauracje hotelowe i gastronomia sieciowa oraz firmy cateringowe, ale również gastronomia na statkach lub w innych środkach transportu.