oddział wielozawodowy
Kwalifikacja uzyskiwana w wyniku kształcenia:
K.1 Produkcja wyrobów cukierniczych SPC.01
Egzamin zawodowy uczniowie zdają po ukończeniu trzeciej klasy w Cechu Rzemiosł.
Nauka trwa 3 lata. W szkole odbywają się zajęcia teoretyczne z przedmiotów ogólnokształcących natomiast z przedmiotów teoretycznych zawodowych na miesięcznych kursach dokształcających. Praktyczna nauka zawodu realizowana jest u pracodawcy w wybranych przez siebie zakładach cukierniczych i piekarniach. Językiem obcym jest język angielski. Wymagane są badania lekarza medycyny pracy.
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie cukiernik powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji wyrobów cukierniczych;
sporządzania półproduktów cukierniczych;
sporządzania gotowych wyrobów cukierniczych;
dekorowania wyrobów cukierniczych.
Praca cukiernika polega przede wszystkim na produkcji wszelkiego rodzaju ciast, ciastek, tortów, deserów, cukierków, pieczywa cukierniczego, lodów i elementów dekoracyjnych, które poza walorami smakowymi powinny również posiadać walory wizualne. Cukiernik dba o swoje miejsce pracy oraz materiały z jakimi pracuje. Do jego obowiązków należy nadzór nad zaopatrzenie miejsca pracy we wszystkie niezbędne produkty, wybór najlepszych jakościowo składników, dbanie o urządzenia i narzędzia swojej pracy. Cukiernik, podobnie jak kucharz, musi dbać o należyte przechowywanie produktów spożywczych, musi znać dokładne proporcje tworzenia wyrobów kulinarnych oraz musi znać różnorodne przepisy, dopasowane do różnych okazji i wymagań klientów. W zawodzie tym istotna jest wyobraźnia, umiejętność modyfikowania przepisów, dostosowywania ich do okoliczności. Dobry cukiernik umie również realizować swoje autorskie pomysły, stąd jest to zawód dla ludzi pomysłowych i z wyobraźnią. Istotne są również zdolności manualne, niezbędne przy dekorowaniu tworzonych deserów. Miejscem pracy cukiernika mogą być piekarnie, cukiernie oraz hotele.